Er is veel kritiek op hoe wij hier met elkaar samenwerken en ik begrijp het. Soms lijkt de politiek hier wel veel te veel een spel. Alsof het alleen maar gaat over wie er wint aan het einde van een debat. Of wie er weer het meest spitsvondig was. En politiek kan ook best een spel zijn of een interessant onderwerp om over te praten als het goed met je gaat. Als je weinig problemen in je leven hebt, als je geld hebt. De besluiten die wij dan hier in deze zaal nemen, hebben maar zeer beperkt invloed op jouw directe leven. Politieke standpunten die je inneemt, die zeggen iets over je identiteit, niet over hoe iedere dag eruitziet. Maar heb je geen geld, of weinig geld, leef je in armoede? Heb je veel problemen? Dan doen de besluiten ertoe die wij hier iedere dag kunnen nemen of níet nemen.
En het sprekende voorbeeld daarvan zijn de mensen die slachtoffer zijn geworden van het Toeslagenschandaal. En vorige week had ik een diner en er waren allemaal mensen uitgenodigd van wie we niet wisten dat we met elkaar aan tafel zouden zitten. En ik zat dan met een jonge man, Matthijs. En hij is een van de slachtoffers van het Toeslagenschandaal. Hij is als puber opgegroeid in een gezin dat door de overheid zo ongelooflijk hard is behandeld en hij heeft nog steeds als volwassen man last van wat daar is gebeurd. En ik was onder de indruk van zijn veerkracht.
De manier waarop hij probeert vorm te geven aan zijn leven, terwijl hij op alle mogelijke manieren wordt tegengewerkt. Hij is met schulden uit deze hele affaire gekomen, ook bij de zorgverzekeraars. Univé, als je vanavond luistert: schaam je dat je nog steeds achter zijn geld aan zit. Maar hij zet door. Die hele avond heeft hij mij niet één keer gevraagd of wij iets voor hem zouden kunnen betekenen. Ik schaam me diep. Want nog steeds is er geen geld aan hem uitgekeerd. Maar toen ik hem vroeg: Wat is je droom, wat zou je nou het allerliefste willen? Was zijn hele simpele antwoord: 'Nooit meer een lege koelkast.' Dat in 2021.
In de problemen gebracht door een niets ontziende overheid. Wat wij hier doen doet ertoe, kan het verschil maken in het leven van mensen. En niet de vraag wie er wint of verliest. Politiek als een wedstrijd, ruzie maken met elkaar. De VVD te rechts vinden om mee samen te werken, Mark Rutte een verschrikkelijke man of twee linkse partijen een 'enorme linkse wolk' noemen, terwijl je eigen partijcongres je toch aanmoedigt om misschien iets socialere standpunten in te nemen. Wat wij met elkaar hier doen, dat doet ertoe.
Te vaak doet de politiek niet wat nodig is.
In het klein als ik het heb over Matthijs, maar ook in het groot. We vragen adviescommissie na adviescommissie om iets te zeggen over de stikstofproblematiek. En we weten dat we dan de stikstofuitstoot minimaal 50 procent moeten reduceren. Het kabinet komt met het briljante plan om het met 30 procent te reduceren. Waarom? Het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties waarschuwt ons al jaar na jaar na jaar dat de opwarming van de aarde door de mens komt en dat die opwarming steeds sneller gaat. En zelfs met de vele miljarden die nu worden uitgegeven, halen we de doelen uit de Klimaatwet niet. Dit vraagt om een andere benadering.
Kijk, in de Tweede Kamer zijn fantastische mensen ons voorgegaan. En iedere dag kunnen wij met elkaar bepalen: halen we het beste in Nederland naar boven of het allerslechtste? Van het allerslechtste zien we regelmatig goede voorbeelden: journalisten 'tuig van de richel' noemen, zodat verslaggevers niet meer goed hun werk kunnen doen, omdat ze worden aangevallen. 'Minder Marokkanen' roepen, zodat meesters en juffen de dag daarna moeten zeggen dat ze écht mogen blijven, die kinderen. Of de toon die we aanslaan met elkaar tegen fraudeurs hier in de Tweede Kamer en een niets ontziende jacht op mensen die er niks aan konden doen. Iedere dag hebben we de keus: halen we het beste in Nederland naar boven of het slechtste.