GroenLinks doet mee aan de verkiezingen voor het kiescollege niet-ingezetenen. Dit nieuwe kiescollege wordt opgericht naar aanleiding van een grondwetswijziging om Nederlanders in het buitenland ook invloed te geven op de samenstelling van de Eerste Kamer. Zij kunnen op 15 maart 2023 (tegelijk met de verkiezing voor de Provinciale Staten) stemmen op kandidaatsleden voor dit kiescollege. De leden van het kiescollege zullen op 30 mei 2023 in Den Haag hun stem uitbrengen op de kandidaat-Eerste Kamerleden.  

Wat je op deze pagina kunt vinden:

Achtergrond – wat is het KCNI?

- Wat doet het KCNI? 

- Hoe stelt GroenLinks haar kandidaten vast? 

- Wie zijn onze kandidaten?

- Hoe kan ik stemmen op het kiescollege niet-ingezetenen? 

- Waarom jij moet stemmen!

- Heb je nog vragen? 
 

Achtergrond – wat is het KCNI? 

Op 18 augustus is het grondwetsvoorstel in werking getreden m.b.t. de oprichting van een door niet-ingezetenen gekozen kiescollege voor de verkiezing van de leden van de Eerste Kamer. Via de verkiezing van de leden van dit kiescollege kunnen Nederlanders die buiten Nederland wonen invloed uitoefenen op de samenstelling van de Eerste Kamer. Op dinsdag 11 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet kiescollege niet-ingezetenen. Daarmee is het inmiddels zeker dat op 15 maart 2023 de eerste verkiezing voor het kiescollege plaatsvindt.  

Kandidaten voor het kiescollege moeten voldoen aan dezelfde vereisten die gelden voor de kiesgerechtigdheid bij deze verkiezingen. D.w.z. dat je je alleen mag kandideren voor het kiescollege niet-ingezetenen, als je ook mag stemmen voor hetzelfde kiescollege. Personen die zich willen kandideren moeten Nederlander zijn, 18 jaar of ouder, geen ingezetene van Nederland zijn en niet uitgesloten van het kiesrecht. Voor de daadwerkelijke stemming voor de Eerste Kamer op 30 mei 2023 moeten de leden van het kiescollege naar Nederland afreizen. De onkosten die worden gemaakt voor reis en verblijf in Nederland worden vergoed.  

De kiescollege verkiezingen vinden plaats op 15 maart 2023. Het totale aantal leden van het kiescollege hangt af van het uiteindelijke aantal geregistreerde kiezers. De schatting op basis van het meest recente aantal geregistreerde stemmers (zo’n 93.000) is dat er 35 leden zullen zijn in het kiescollege niet-ingezetenen. Zie hier meer info over het kiescollege. 

Wat doet het KCNI? 

Op 24 maart is de uitslag bekend, en op woensdag 29 maart 2023 worden de leden van het KCNI beëdigd tijdens een online vergadering. Die vergadering dient ook voor een geloofsbrievenonderzoek en om het reglement van orde en gedragscode vast te stellen, onder leiding van de burgemeester van Den Haag. Op 30 mei 2023 is de stemming voor leden van de Eerste Kamer fysiek in Den Haag. Dat betekent dat de leden van het kiescollege naar Nederland afreizen om op die dag hun stem uit te brengen. Reis- en verblijfskosten worden hiervoor vergoed. Mogelijk vindt er nog een tussentijdse vergadering online plaats als er een zetel openvalt. 

Hoe stelde GroenLinks haar kandidaten vast? 

Om mee te kunnen doen aan de kiescollegeverkiezingen moest GroenLinks een lijst samenstellen. Op deze lijst mochten maximaal 50 leden van GroenLinks die niet in Nederland wonen staan, maar nog wel Nederlander zijn. We hebben ons gericht op een lijst van 15 kandidaten. 

Kieslijsten van GroenLinks worden normaalgesproken vastgesteld door de leden – lokaal, provinciaal, of landelijk -. Hoe deze lijsten moeten worden vastgesteld staat beschreven in onze reglementen. Deze kieslijst bestond reglementair nog niet. Volgens artikel 7 lid 2 van onze statuten komen alle ‘restbevoegdheden’ toe aan het congres: ‘Aan het congres komen alle taken en bevoegdheden toe die niet bij of krachtens de wet of deze statuten aan andere organen zijn opgedragen.’ De kandidatenlijst voor deze verkiezingen moest echter op 30 januari 2023 worden ingeleverd. Het lukte ons niet voor die tijd een congres te organiseren.  

In uitzonderingssituaties worden in onze reglementen bevoegdheden die normaal toekomen aan het congres vaak toegewezen aan de toezichtraad. Zo benoemt de toezichtraad interim partijbestuursleden, wanneer een partijbestuurslid tussentijds aftreedt, kan de toezichtraad toestemming verlenen voor het aangaan van bepaalde overeenkomsten met externe partijen, stemmen zij in met een verkort tijdspad voor een extra (spoedeisend) congres, etc. Die redenering volgend heeft de toezichtraad deze keer bij wijze van uitzondering het congres vervangen. Voor de volgende EK-verkiezingen moeten de KCNI-verkiezingen worden opgenomen in onze reglementen en moeten we erover nadenken wie de bevoegdheid moet krijgen deze lijst vast te stellen.  

Het partijbestuur van GroenLinks selecteerde de kandidaten voor dit kiescollege. Daarnaast heeft een integriteitscommissie een integriteitstoets afgenomen. 

Wie zijn onze kandidaten?

Inmiddels zijn onze kandidaten voor het kiescollege niet-ingezetenen bekend, dit zijn ze:

1. Iris Bos (België)

2. Daan Welling (Verenigd Koninkrijk)

3. Toon Holman (België)

4. Jana Elbrecht (Canada)

5. Tiem van der Deure (Denemarken)

6. Linda Banis (Aruba)

7. Paul Hindriks (Mexico)

8. Jacqueline Cremers (Frankrijk)

9. Rolf Dekker (Verenigd Koninkrijk)

10. Arnold Rots (Verenigde Staten)

11. Simon Lobach (Zwitserland)

12. Justin-Paul Sammons (Australië)

13. Maurits Pino (België)

14. Willem Mevius (Frankrijk)

15. Joost van den Ende (Zwitserland)

Hoe kan ik stemmen op het kiescollege niet-ingezetenen? 

Je kunt stemmen als je: 

  • buiten Nederland woont en niet bent ingeschreven in een Nederlandse gemeente 

  • de Nederlandse nationaliteit hebt 

  • 18 jaar of ouder bent 

Lees hier meer over de eisen om te kunnen stemmen. 

Ben je al geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Vul dan het  wijzigingsformulier in en kies wat je wilt wijzigen bij: ’Aan welke verkiezing ik wil deelnemen’. 

Ben je nog niet geregistreerd als kiezer buiten Nederland? Vul dan het registratieformulier voor kiezers buiten Nederland in. Naast de kiescollegeverkiezing kun je in dit formulier ook aangeven dat je wilt stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen en de Europees Parlementsverkiezingen. Let erop dat je dit vóór 1 februari 2023 doet! 

Waarom jij moet stemmen!

De Eerste Kamer stemt over veel onderwerpen die belangrijk zijn voor Nederlanders in het buitenland. Zo stemt de Eerste Kamer dadelijk over een wetsvoorstel met betrekking tot dubbele nationaliteiten. Voor GroenLinks is het duidelijk, mensen mogen zelf weten of ze een enkele of dubbele nationaliteit willen. Daarnaast beslist de Eerste Kamer ook mee over zaken als het pensioen van Nederlanders in het buitenland, consulaire dienstverlening en internationale treinverbindingen.

Heb je nog vragen? 

Heb je nog vragen over het KCNI? Neem dan contact op via kcni2022@groenlinks.nl