Het Verdrag van Aarhus bepaalt sinds 1998 de internationale regels voor toegang tot informatie, inspraak bij besluitvorming en toegang tot de rechter in milieuzaken. De Europese Unie neemt sinds 2005 ook deel aan het verdrag, waarna het een jaar later ook van toepassing werd op de Europese Instellingen. Eickhout: “Maar de EU voldoet op verschillende punten niet aan de regels. Zo kunnen individuen nu niet naar de Europese instituties stappen om informatie te verkrijgen of milieuwetten aan te vechten, dat willen we veranderen.” 

Over de positie van het Parlement is het afgelopen jaar druk onderhandeld. Met name de progressieve partijen willen grote stappen zetten op het gebied van transparantie en toegang tot de Europese rechter. “Hoewel de Christendemocraten in eerste instantie weinig concessies wilden doen, konden ze met name in de milieucommissie niet om het progressieve blok heen. Uiteindelijk ligt er een tekst waar de meeste groepen zich in kunnen vinden. Belanghebbenden die geraakt worden door milieuwetgeving hebben straks veel meer rechten”, zegt Eickhout.

Na deze stemming beginnen de onderhandelingen tussen het Europarlement en de EU-landen over de uiteindelijke wettekst. De Europese Commissie wil graag een akkoord voor het zomerreces, omdat in de ondertekenaars van het Verdrag van Aarhus in oktober bij elkaar komen, Europa wil dan laten zien dat ze dan volledig voldoet aan de afspraken.