De European Systemic Risk Board (ESRB), de Europese toezichthouder die waakt over de stabiliteit van het Europese financiële systeem, erkent dat er grote financiële en economische risico's zijn verbonden aan klimaatverandering. Het goede nieuws: als we op tijd beginnen met de omschakeling naar een duurzame economie zijn de risico's voor het financiële systeem beperkt.

Als we echter lang wachten zijn er grotere risico's op instabiliteit. In dat laatste scenario stijgen de energieprijzen plotseling sterk, gaan fossiele bedrijven failliet en wordt de economie geraakt door de fysieke gevolgen van klimaatverandering, zo waarschuwt de ESRB in een nieuw rapport (pdf).

Initiatief van de Europese Groenen

Het rapport kwam er op aandringen van een brief van de Groenen in het Europees Parlement aan de voorzitter van de ESRB, Mario Draghi. Hij gaf het wetenschappelijke comité opdracht (pdf) om de risico's in kaart te brengen.

Het rapport stelt dat de markten het effect van klimaatverandering waarschijnlijk onderschatten in hun waardebepalingen en voorspellingen. Het beveelt daarom aan de financiële risico's tijdig in kaart te brengen en aan te pakken. Financiële toezichthouders zouden klimaatverandering standaard moeten meenemen in hun stress tests en als de methodologie verder ontwikkeld is, ook specifieke CO2-stress tests gaan uitvoeren. Ook moeten de rapportageverplichtingen van bedrijven worden aangescherpt zodat er meer inzicht komt in hun kwetsbaarheid voor klimaatverandering.

Bas Eickhout kreeg onlangs al steun voor het voorstel om pensioenfondsen te verplichten de risico's van klimaatverandering in kaart te brengen en daarover te rapporteren.