Enkele jaren geleden gaf VVD-staatssecretaris Teeven in een interview al met zoveel woorden aan dat dit het welbewuste effect van de beperking van gesubsidieerde rechtsbijstand was: als je de advocatuur afknijpt, wordt het ook met de verdediging van burgers niet zoveel. Er moet een fundamentele breuk met dat verleden komen. We moeten de sociaal advocatuur in staat te stellen hun werk te doen: burgers beschermen tegen een almachtige overheid. GroenLinks roept de sociale meerderheid in de Tweede Kamer daarom op om uitvoering te geven aan het rapport van de Commissie Van der Meer: een fatsoenlijke beloning voor sociaal advocaten. Deze commissie bracht in kaart wat ervoor nodig is om knelpunten in de gesubsidieerde rechtsbijstand weg te nemen. Dit komt neer op een structurele investering van 127 miljoen Euro.

Tijdens het Kamerdebat met premier Rutte over het aftreden van het kabinet om het toeslagenschandaal, diende Jesse Klaver daarom een motie in. Deze kreeg al steun van SP, PvdA, Denk, Van Kooten-Arissen, PvdD en 50PLUS. Volgende week stemt de Tweede Kamer..

“ We moeten de sociaal advocatuur in staat te stellen hun werk te doen: burgers beschermen tegen een almachtige overheid. ”
Niels van den Berge Tweede Kamerlid