Niemand zou in deze tijd zorgen moeten hebben dat ze dakloos kunnen worden. Huurders moeten daarom wettelijk extra bescherming krijgendoor alle huisuitzettingen en huurverhogingen op te schorten. Dat voorstel doen Kamerleden Paul Smeulders (GroenLinks), Sandra Beckerman (SP) en Henk Nijboer (PvdA).

Huisuitzettingen stoppen

Huisuitzettingen moeten worden uitgesteld gedurende de crisisperiode, om te voorkomen dat mensen op straat komen te staan. De minister heeft een spoedwet aangekondigd om tijdelijke huurcontracten te verlengen, maar daaraan zitten te veel voorwaarden. Als de verhuurder wil verbouwen, of een huurder heeft gevonden die een hogere huur wilt betalen, kan je alsnog op straat komen te staan. Ook kan je uit je huis worden gezet als je een kleine huurachterstand hebt, terwijl door de crisis veel meer mensen moeite hebben de huur te betalen

Verleng aflopende contracten

Minstens 20.000 gezinnen met tijdelijke contracten lopen het risico dat hun huurcontract niet wordt verlengd tijdens de crisis. Andere huurders kunnen juist een huurverhoging van honderden euro’s voor hun kiezen krijgen. De linkse partijen slaan de handen ineen om deze huurders te beschermen.

Smeulders: “In gewone omstandigheden zijn woonkosten voor veel mensen al ontzettend hoog. Nu is het voor veel mensen bijna onmogelijk. Dat mensen op straat kunnen belanden is onacceptabel. We moeten alles op alles te zetten om dat te voorkomen. ”

Beckerman: ““Thuisblijven is de manier om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dus moeten we nu alles op alles zetten om te zorgen dat iedereen een goed en betaalbaar thuis heeft. Maar mensen krijgen huurverhogingen voor hun kiezen terwijl ze tegelijkertijd inkomen verliezen en financieel geraakt worden door deze crisis. De coronacrisis verdiept de wooncrisis. Het is niet rechtvaardig om huurders daarvan de rekening te laten betalen. We moeten juist werken aan het oplossen van de wooncrisis. Dat waar we nu met z’n allen op terugvallen moeten we koesteren en veel sterker maken.””

Nijboer: “Als je verhuurder je contract opzegt, sta je op straat. Als je huur wordt verhoogd, kom je iedere maand tekort. Maar de woningnood is niet weg en mensen kunnen mensen geen kant op. Deze huurders moeten we beschermen. Niemand moet op straat komen te staan, en iedereen moet de huur kunnen blijven betalen.”

Bevries de huren

De partijen willen dat het kabinet ook de huren bevriest. De toegestane huurverhogingen van 5,1 tot 6,6 procent per 1 juli voor sociale huurwoningen komen nog uit de tijd van hoge verwachte economische groei en koopkrachtstijgingen en lage werkloosheid. Helaas hebben nu steeds meer mensen problemen om de huur te betalen. De huurverhoging moet dus van de baan. Voor de vrije sector geldt helemaal geen bescherming. De partijen willen dat de minister ook daar ingrijpt.