De nieuwe wet kinderopvang veroorzaakt veel bureaucratie voor ouders en werkgevers. Veel werkgevers hebben hun regeling nog niet klaar, waardoor ouders niet weten waar ze aan toe zijn. Daardoor zullen velen hun aanvraag voor financiering door de overheid niet op tijd af te hebben. GroenLinks pleit daarom voor versoepeling.
GroenLinks heeft vragen gesteld aan de betrokken bewindslieden De Geus en Wijn over problemen bij de nieuwe wet kinderopvang. Betrokkenen vrezen dat er voor ouders nog teveel onduidelijkheid is, onder andere over de bijdrage van werkgevers aan de kinderopvang. Ouders dreigen daardoor te laat hun aanvraag bij de Belastingdienst indienen. Het gevaar bestaat dat zij daardoor zelf opdraaien voor de kosten van de kinderopvang. Driekwart van de ouders heeft nog geen aanvraag ingediend, terwijl de termijn over twee weken is verstreken. GroenLinks Kamerlid Evelien Tonkens pleit voor een versoepeling van de aanvraagprocedure. De SP steunt dat verzoek.
GroenLinks stelde daarover de volgende schriftelijke vragen aan minister De Geus en staatssecretaris Wijn:
1. Hebt u kennisgenomen van de desbetreffende berichten over de problemen bij de invoering van de wet kinderopvang in beide kranten?
2. Bent u ervan op de hoogte dat op dit moment driekwart van de ouders nog geen aanvraag bij de Belastingdienst heeft ingediend voor een tegemoetkoming in de kosten van kinderopvang, terwijl dit voor 1 december moet gebeuren?
3. Een reden hiervoor ligt buiten de macht van de ouders, namelijk dat ouders door de lange periode die vooraf ging aan het afsluiten van de CAO nog niet wisten wat de werkgeversbijdrage zou worden. Er zijn zelfs ouders aan wie nu nog steeds de hoogte van de werkgeversbijdrage niet bekend is gemaakt. Worden er, voor zover u weet, maatregelen ondernomen om de aanvraag van ouders na 30 november toch in behandeling te nemen? Zo nee, wil de minister dan zorgen voor een versoepeling van de aanvraagprocedure? Wil de minister zorgen voor een verlenging van de aanvraagprocedure?
4. MKB Nederland vreest dat ouders in de problemen komen omdat ze door te laat indienen van hun aanvraag de kosten van de kinderopvang zelf moeten voorschieten en dat niet kunnen opbrengen. Deelt de minister deze visie? Wat gaat de minister doen om ervoor te zorgen dat werkende ouders niet in de knel komen?
5. Bent u bereid de suggestie van MKB Nederland over te nemen om de bijdrage die ouders in 2004 van hun werkgever hebben ontvangen als uitgangspunt te nemen, omdat ook werkgevers door de discussie over vut/prepensioen en andere zaken hun bestaande regelingen nog niet hebben aangepast aan de nieuwe wet?
6. Willen beide bewindslieden deze vragen voor dinsdag 23 november beantwoorden?
Evelien Tonkens