We bloggen live updates over de status van de klimaatonderhandelingen.

19.40u: We gaan een drankje drinken op dit akkoord. En ons laatste persbericht uitsturen: Klimaatakkoord luidt einde tijdperk van fossiel in

19.20u: "Dit mag dan wel een klein hamerslagje zijn, maar het is een grote stop", zegt Fabius. Een groot applaus, onderhandelaars vallen elkaar huilend in de armen.

19.15u: Met een flinke vertraging wordt dan toch de plenaire sessie geopend door Fabius. En dan gaat het ineens verassend snel: Er worden wat 'taaltechnische' problemen opgehelderd en Fabius vraagt of er iemand nog bezwaar tegen de tekst heeft. Dan hamert hij af. WE HEBBEN EEN AKKOORD!

19.00u: De geruchtenmachine is op Twitter in volle gang. Maar niemand die kan bevestigen waarom we nu al anderhalf uur kijken naar niks dan elkaar op de schouder kloppende ministers. Maar inmiddels zijn er wel weer twee stoelen bezet op t podium. Maar goed, daar moeten er nog een stuk of tien bij, wil het een beetje lijken op een officiele opening. 

18.50u: In de zaal toch vooral blije gezichten in plaats van zorgelijke blikken. Dus we gaan er maar vanuit dat er een heel logische verklaring is voor het oponthoud.

18.45u: Hm. We zijn onderhand wel klaar met selfies. Er lijkt dus wel wat serieuzers aan de hand te zijn. Maar misschien is het een paper-jam. Je weet het niet.

18.15u: Je zou zeggen dat nu toch ongeveer iedereen wel een selfie met Al Gore heeft kunnen maken. Maar vooralnsog is de vergadering niet begonnen. Inmiddels zijn er wel al wat mensen het podium op geklommen. Nu nog een hamer vinden en we kunnen aan de slag.

18.05u: Jadot & Eickhout zitten er in elk geval klaar voor.

18.00u: De plenaire zou om 17:30 starten maar vooralsnog is het vooral selfies maken met Al Gore. Fabius z'n entree ging gepaard met luid applause. Zelfs in de persruimte scheen er gejoeld te worden. 

17.04u: Onze laatste analyse van het verdrag staat online: Anderhalve graad binnen bereik

15.44u: De planaire is uitgesteld tot 17.30u. Laatste hobbel: De Verenigde Staten hebben problemen met het feit dat geëist wordt dat er over de gehele economie maatregelen genomen moeten worden om CO2-uitstoot terug te dringen. Achter de schermen probeert men nu tot een oplossing te komen.

14.35u: De Europese ministers komen bijeen in het EU-paviljoen. Louter blije gezichten.

14.20u: De laatste keer dat we aan het analyseren zijn. En het ziet er goed uit. Natuurlijk zijn er ook zwakke punten te vinden, maar de nieuwe tekst is beter dan wij hadden verwacht. We werken nu aan een handig lijstje om indruk te kunnen maken op je vrienden.

13.35u: En we hebben DE TEKST (pdf). Dat is dus de voorgestelde compromistekst van het Frans voorzitterschap.

13.32u: De Europarlementariërs krijgen nu een laatste briefing van eurocomissaris Cañete en de Luxemburgse minister Dieschbourg.

12.28u: Fabius: De tekst is uiterlijk 13.30u klaar, vertaald en alles. Om 15.45u gaan we weer verder in plenaire zitting.

12.26u: Hollande roept namens Frankrijk de wereld op om vandaag dit akkoord te omarmen. Dat doen we natuurlijk graag, maar geef ons nu maar die tekst, François.

12.24u: De geschiedenis is gearriveerd, aldus Hollande. De beslissing over de toekomst van de aarde is hier en nu, de 196 aanwezige delegaties kunnen 12 december 2015 een historische dag maken voor de mensheid.

 

12.20u: Die tekst, die we dus nog steeds niet hebben, schijnt helemaal fantastisch geweldig eerlijk realisitsch amitieus duurzaam en heel veel meer zijn. Maar we hebben 'm nog niet. Dus ik zou zeggen: zet dat vinkje maar aan op de UNFCCC-website. Wij willen het nu ook wel eens lezen.

12.17u: François Hollande nu aan de beurt. Die is uiteraard ook zeer content met wat er voor ligt. Voor Frankrijk is dit natuurlijk ook een heel belangrijke stap in de diplomatieke hierachie. Het "Paris Agreement" is een historisch akkoord. En het is altijd prettig als je je naam aan zo'n soort akkoord kan verbinden. Lissabon, Dayton, Maastricht, Kyoto: allemaal plekken die gekoppeld zijn aan belangrijke overeenkomsten.

12.12u: Ook Ban Ki Moon is de Fransen dankbaar dat ze het proces zo goed hebben begeleid. Voor vandaag rekent erop hij dat de deelnemende landen hun constructieve houding blijven vasthouden. De oplossingen voor klimaatverandering liggen op tafel. Hij hoopt vanmiddag met ons een akkoord te sluiten.

12.15u: Eickhout tweet: Slim van Fabius om de sfeer van een afgeronde deal te creëren, zo wordt het moeilijk voor individuele landen om nog tegen het akkoord te zijn.

12.10u: Fabius eindigt met een oproep aan de zaal: "Het lijkt altijd onmogelijk, totdat het gedaan is. (...) Niemand die alleen opereert kan succesvol zijn. Succes bouw je samen op, de wereld wacht op u." Fabius heeft moeite om het droog te houden, net zoals de vertalers trouwens.

11.53u: Fabius spreekt ons allen toe. Zonder bril dit keer. Hij is nu iedereen aan het bedanken. En de voorzitter van de vorige klimaattop, COP20 in Lima, krijgt z'n moment of fame na daverend applaus als dank voor zijn werk om het mogelijk te maken dat Parijs een succes zou worden. Zelden zo'n glimlach gezien.

11.50u: Onder luid applaus komen Hollande en Ban Ki Moon de zaal binnen.

11.43u: Het is vooral nog fotomomentjes voorin de zaal. De voorzitter zit nog niet op z'n plek. De geruchten over wat er wel en niet in de tekst staat worden luider en uiteenlopender. Verwachting is dat zo tekst wordt gepresenteerd, Hollande is erbij, en dat ergens begin van de avond het akkoord gesloten zou moeten zijn.

11.37u: Europa en de Verenigde Staten en ander landen uit de High Ambition Coalition lopen gezamelijk de zaal binnen. Applaus.

11.30u: Een nieuw Comité de Paris gaat beginnen. Volg de livestream via de UNFCCC.

7.00u: Er gaan geruchten dat er een akkoord is bereikt. Presentatie van de tekst is uitgesteld naar 11.30u. Eurocommissaris Miguel Cañete lijkt dat te bevestigen.

Lees de laatste analyse van Europarlementariër Bas EIckhout: Arm versus rijk terug in klimaatonderhandelingen: EU moet nu de juiste keuze maken