De nieuwe onderhandelingstekst is uit. Het aantal pagina's is verder terug gebracht, maar de grote politieke kwesties zijn nog lang niet opgelost. Het Franse voorzitterschap heeft echter toch al een aantal keuzes gemaakt die de kwaliteit van het uiteindelijke verdrag niet goed zullen doen. Men lijkt het belangrijker te vinden om de klimaatonderhandelingen op ordelijke wijze af te sluiten dan er een zo ambitieus mogelijk verdrag uit te slepen.

Op de grote onderwerpen zijn nog vele uitkomsten mogelijk:

  • Internationale financiering voor ontwikkelingslanden,
  • differentiatie (het verdelen van de lasten over landen in verschillende fases van economische ontwikkeling) en
  • het terugdringen van CO2-uitstoot

Voor elke ambitieuze optie staat ook nog steeds een zwakke mogelijkheid in de tekst. Dat maakt het een moeilijk gevecht. Partijen die minder ambitie willen, hoeven nu alleen maar achterover te leunen in plaats van dat ze moeten vechten om hun wensen terug te krijgen.

Ambities gesneuveld

Daar waar wel duidelijke keuzes gemaakt zijn, is de ambitie helaas gesneuveld. Internationale lucht- en scheepvaart dreigt zonder enige verplichtingen weg te komen uit Parijs. Alle verwijzingen naar beide sectoren zijn geschrapt, terwijl hun CO2-uitstoot volledig ongereguleerd en rap stijgende is. Als deze uitstoot niet teruggedrongen wordt, zal het heel moeilijk zijn om opwarming van de aarde onder de twee graden te houden. Laat staan anderhalve graad.

Dan is er de kwestie van de herziening. In de nieuwe tekst is de eerste herziening van de nationale klimaatplannen opgeschoven richting 2025. Dit terwijl berekend is dat hetgeen wat nu op tafel ligt ons naar een temperatuurstijging van drie graden brengt. Effectief klimaatbeleid lijkt dus wederom op de lange baan geschoven te worden. Ook laat het Franse voorzitterschap steken te laten vallen op het gebied van internationale klimaatfinanciering. Bijdragen van de grote opkomende economieën en rijke oliestaten dreigen volkomen vrijwillig te blijven.

De onderhandelingen zijn nog lang niet afgelopen. Kwesties kunnen teruggebracht worden in de tekst. Zwakke opties kunnen geschrapt worden. Laten we hopen dat Europa er in slaagt om ambitie in de uiteindelijke tekst veilig te stellen.