Thijs Broer van Vrij Nederland nam uitgebreid te tijd om Bas Eickhout te interviewen over zijn boek Klimaatmores. Radicaal naar een andere norm. Daarin schrijft Eickhout over zijn ervaringen bij de internationale klimaattoppen, van de mislukte top in Kopenhagen in 2009 tot de top in Parijs van dit jaar.

Broer schrijft:

De top in Parijs moet de langverwachte doorbraak brengen in het bedwingen van de klimaatcrisis: de opwarming van de aarde moet met bindende afspraken worden beperkt tot twee graden Celsius om toekomstige rampen te voorkomen.

Dat werd ook al gezegd van de klimaattop van Kopenhagen in 2009. Maar die bijeenkomst werd voor de meeste betrokkenen een grote deceptie. Bas Eickhout, toen nog maar net in het Europarlement, was erbij in Denemarken als vertegenwoordiger van de Groenen. In zijn boek Klimaatmores. Radicaal naar een andere norm, dat eind februari bij Lemniscaat verschijnt en dat Vrij Nederland alvast mocht inzien, beschrijft Eickhout hoe hij na tien dagen vruchteloos onderhandelen tegen het ochtendgloren in zijn hotelkamer in Malmö aankwam. De tranen biggelden hem over de wangen van woede en frustratie omdat het wéér niks was geworden.

Verder bespreekt Eickhout over de top in Parijs, over de bekering van Obama en de worsteling van Samsom. "Aan de echte oplossing heeft het kabinet geen flikker gedaan."

Lees het complete interview via Blendle (89ct.) of ren naar de tijdschriftenwinkel voor een Vrij Nederland.

 

Verder...