Wij willen:

  • Meer betrokkenheid van burgers bij het openbaar bestuur;
  • Experimenteren met nieuwe vormen van invloed en inspraak;
  • Stevige voorwaarden bij een bindend correctief referendum.

GroenLinks is voorstander van goede en laagdrempelige betrokkenheid van burgers bij besluitvorming. Dit betekent dat zowel bij wetgeving als bij lokale regelgeving en beleid, het belangrijk is dat burgers vooraf kunnen meepraten zodat voorstellen na een inspraakronde eventueel nog kunnen worden aangepast.

Meer goede inspraak vooraf

Veel onderwerpen zijn lastig te vatten in een simpele ja-nee vraag zoals die vaak bij referenda worden voorgelegd. Nadat een referendum heeft plaatsgevonden en de meerderheid tegen een voorstel heeft gestemd is het vaak niet precies duidelijk waarom de meerderheid tegen heeft gestemd. Daarom wil GroenLinks meer goede inspraak vooraf in plaats van achteraf.

Bindend correctief referendum

De Staatscommissie parlementair stelsel heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het verbeteren van het parlementair stelsel en zij hebben geadviseerd om een bindend correctief referendum in te voeren als sluitstuk van de parlementaire besluitvorming.

Zo’n referendum moet goed omkleed zijn met een stevige voorwaarden. Het referendum kan niet gaan over de Grondwet, niet over begrotingswetten en niet over internationale verdragen en het referendum is pas geldig als minstens een derde van alle kiesgerechtigde Nederlanders een ‘nee-stem’ uitbrengt.

Om via een referendum een aangenomen wet alsnog te laten vervallen zijn op dit moment ruim 4 miljoen nee-stemmen nodig. Een initiatiefwetsvoorstel in lijn met de voorwaarden van de staatscommissie heeft in het najaar van 2020 van een groot deel van de Kamer de steun gekregen, waaronder ook van GroenLinks.

Jesse Klaver in gesprek

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.