We hebben een echte én eerlijke aanpak van de klimaatcrisis nodig. Als we niet snel in actie komen, laten we niet alleen een onleefbare wereld achter, maar wordt de aarde straks ook onbewoonbaar. Het goede nieuws? Wij kunnen dit. Sluit je aan en word onderdeel van de oplossing.

  • De klimaatcrisis is nu al merkbaar: van verwoestende branden, droogte, extreem weer tot aan plant- en diersoorten die uitsterven.
  • Ja, het komt door ons. Doordat we met fossiele brandstoffen enorm veel CO2 en andere broeikasgassen uitstoten, is de aarde steeds sneller gaan opwarmen. Het klimaat verkeert in crisis.
  • Maar het is nog niet te laat. Afgelopen tijd stond het klimaat bovenaan ieders agenda. Wereldwijd gingen miljoenen mensen de straat op voor meer klimaatactie.
  • We moeten zo snel mogelijk veel minder CO2 uitstoten. Hoe? Door de grote vervuilers aan te pakken en te investeren in groene alternatieven.
  • De oplossingen zijn er en we weten wat er moet gebeuren. Nu is er politiek leiderschap nodig. Laat Nederland weer pionieren en zorg samen met GroenLinks voor een groen keerpunt.

Het klinkt logisch: wij willen de aarde leefbaar doorgeven aan volgende generaties. Toch doen we dat nu niet. Er woedt al een merkbare klimaatcrisis: van allesverwoestende branden, hevige stormen, hittegolven en overstromingen, tot aan plant- en diersoorten die uitsterven. Als we niet snel in actie komen, laten we niet alleen een onleefbare wereld achter, maar wordt de aarde straks ook onbewoonbaar. Tenzij we nu in actie komen. En het goede nieuws is: wij kunnen dit.

Er is een ongekend sterke klimaatbeweging ontstaan in onze samenleving. Van jong tot oud, van actiegroepen tot organisaties: samen laten we zien dat het anders kan. Dat het anders moet. Maar daar is wel politiek leiderschap voor nodig.

Een partij die durft te kiezen. Kiezen voor investeringen in schone energie, en daarmee het creëren van groene banen. Kiezen voor een echte CO2-belasting, voor grote bedrijven die enorm vervuilend zijn. Kiezen voor een internationaal treinnetwerk, in plaats van dagelijks 60 vluchten van Amsterdam naar Londen. Kiezen voor landbouw zonder de intensieve vee-industrie, waarvan nu 75% van het vlees geëxporteerd wordt. De oplossingen zijn er. Nu het nieuwe politieke leiderschap nog. Laat Nederland pionieren en zorg samen met GroenLinks voor een groen keerpunt.

KLIMAATDOELEN WORDEN NIET GEHAALD 

Al jarenlang achter elkaar worden de klimaatdoelen niet gehaald. Zowel het klimaatdoel wat is opgelegd door de rechter (het Urgendavonnis) als het (te lage) klimaatdoel wat het kabinet zelf heeft gesteld. Al jarenlang worden er niet genoeg maatregelen genomen. Dit is voor GroenLinks onverteerbaar. GroenLinks vindt dat het kabinet met genoeg maatregelen moet komen waarmee de verwachting is dat de klimaatdoelen wél worden gehaald en dat er genoeg maatregelen achter de hand moeten liggen voor wanneer het uitvoeren van die maatregelen tegen valt. Welke maatregelen er kunnen worden genomen is allang duidelijk. Het is een kwestie van de juiste politieke keuzes durven te maken.

FELROOD EN KNALGROEN

Klimaatpolitiek is ook sociale politiek. Klimaatverandering vergroot de ongelijkheid en bedreigt de natuur. Dat tegengaan lukt alleen als we eerlijkheid centraal stellen. Wanneer duurzame oplossingen niet alleen bereikbaar zijn voor een rijke bovenlaag, maar voor iedereen. Daarom hebben GroenLinks en de PvdA een gezamenlijke klimaatvisie gepresenteerd waarin we oplossingen presenteren voor een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis. Denk aan goed geïsoleerde huizen met lager energieverbruik en zonnepanelen.  Een werkgarantiefonds voor wanneer je je wilt laten omscholen naar een klimaatbaan. Een klimaatplicht voor bedrijven. Een verbod op fossiele reclame en lobby. En steun voor energiecooperaties zodat omwonenden wél profiteren van energie die bij hun in de buurt wordt opgewekt.

Een eerlijke aanpak van de klimaatcrisis werkt voor iedereen

Internationale trein

GREEN NEW DEAL VOOR NEDERLAND

Eerlijk delen en solidair zijn met elkaar staan aan de basis van onze missie. We laten de vervuilers betalen en de sterkste schouders dragen wat ons betreft de zwaarste lasten. Met onze Green New Deal voor Nederland investeert GroenLinks in een duurzame, groene en eerlijke toekomst. Het is het meest ambitieuze en tegelijkertijd meest realistische klimaatplan dat GroenLinks ooit geschreven heeft. Daarmee komen we uit de coronacrisis en pakken we de klimaatcrisis aan. Met een economie die de samenleving dient. Met een gezonde balans tussen werken, wonen, natuur, landbouw en vervoer. Met een samenleving waarin iedereen gezien wordt en niemand achtergesteld.

BEKIJK HIER DE PRESENTATIE VAN JESSE 👇

LOKALE GROENE EN DUURZAME SUCCESSEN

De afgelopen jaren zijn er veel succesvolle plannen gerealiseerd waarmee we de klimaatcrisis tegengaan. Dat is niet alleen belangrijk voor het klimaat, maar ook voor onze natuur en al helemaal voor onze gezondheid. Dat doen we landelijk vanuit de Tweede Kamer in Den Haag, op Europees niveau vanuit het Europees Parlement, maar ook zeker op gemeentelijk niveau: van straat tot straat, wijk voor wijk.

Zo verbetert de luchtkwaliteit en daalt de CO2-uitstoot in Rotterdam al twee jaar dankzij het klimaatbeleid van GroenLinks, door in te zetten op autoluwe straten en elektrisch openbaar vervoer.

En in Culemborg zijn twee natuurspeelplekken gerealiseerd. Dit zijn plekken waar kinderen en jongeren buiten bezig kunnen zijn, waar ze leren over de natuur en tegelijk wordt er gewerkt aan het vergroenen van de gemeente.

Klimaatdemonstranten met borden

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste politieke nieuws in je inbox.

Wil je weten hoe GroenLinks je persoonsgegevens verwerkt? Bekijk dan onze privacyverklaring.

Ook interessant

Kerncentrale
Nieuws Klimaat

GroenLinks maakt bezwaar tegen groen stempel gas en kernenergie

Het besluit van de Europese Commissie om gas en kernenergie, onder minimale voorwaarden, te bestempelen als groen is een grote fout.

02 feb 2022

Lees meer
Tata Steel moet vergroenen
Nieuws Industrie

Omwonenden van Tata Steel hebben recht op gezonde lucht

Omwonenden van Tata Steel lijden onder de uitstoot van giftige stoffen. Die uitstoot blijkt veel hoger te zijn dan het bedrijf zelf zegt.

27 jan 2022

Lees meer
Plastic flesjes
Nieuws Milieu

GroenLinks wil statiegeld voor alle plastic flessen

Supermarkten sjoemelen met statiegeld, blijkt uit onderzoek van tv-programma Kassa.

29 nov 2021

Lees meer
Klimaatmars 2021
Nieuws Klimaat

Grootste klimaatmars ooit

Wat een geweldige dag! Tienduizenden mensen die samen opstaan voor échte, eerlijke klimaatactie op de grootste Klimaatmars ooit.

06 nov 2021

Lees meer
Klimaatstaking: "Wake up"
Klimaat

Waarom je 6 november bij de Klimaatmars moet zijn

Op 6 november laten we massaal van ons horen voor het klimaat. Loop je met ons mee?

Lees meer
Klimaatprotest
Klimaat

Wat demonstreren kan betekenen voor beleid

Het is duidelijk: klimaatactie komt niet vanzelf. Daarom kan demonstreren juist het verschil maken.

Lees meer
Afbeelding van mensen op een klimaatdemonstratie
Klimaat

Rotterdam geeft het goede voorbeeld en roept klimaatnoodtoestand uit

Ook Rotterdam roept met GroenLinks-wethouder Arno Bonte de klimaatnoodtoestand uit om de klimaatcrisis aan te pakken.

Lees meer
Logo van de Green New Deala
Klimaatverandering

Green New Deal voor Nederland

2030 komt snel dichterbij en de klimaatcrisis dendert voort. GroenLinks komt met een Green New Deal voor Nederland. Een routekaart naar een klimaatneutrale...

Lees meer
Natuur
Klimaat

De meeste Nederlanders zijn vóór klimaatmaatregelen

Eerder dit jaar bleek uit een onderzoek van het CBS dat driekwart van de Nederlanders zich zorgen maakt over de gevolgen van klimaatverandering.

Lees meer
Jesse Klaver lachend naar een persoon waarvan wij alleen de rug zien.
Klimaat

Kies voor onderwijs, ondernemen, klimaat en eerlijk delen

Wij kunnen kiezen voor een groener en eerlijker Nederland. Jouw stem op GroenLinks kan ons de coalitie in krijgen. Een nieuw klimaatkabinet dat de klimaatcrisis...

Lees meer
Zeester besmeurd met olie
Klimaat

Waarom we ecocide strafbaar moeten maken

Ecocide maakt van het vernietigen van de natuur een strafbaar feit. Hoog tijd, want op dit moment blijft grootschalige milieu- en klimaatschade zonder...

Lees meer
waddenzee.jpg
Klimaatverandering

De klimaatcrisis is nu

Droogte, mislukte oogsten, tekort aan drinkwater, stormen, overstromingen, orkanen, hittegolven. Dat zijn nu al merkbare gevolgen van de klimaatcrisis. Bekijk...

Lees meer