De huizenmarkt is failliet. Verhuurders maken miljoenenwinsten, terwijl huurprijzen door het plafond gaan en een koopwoning voor steeds meer mensen onbereikbaar wordt. We hebben gezonde volkshuisvesting nodig. We hebben allemaal recht op een dak boven ons hoofd.

  • De woningmarkt is verziekt. Investeerders kopen huizen niet om in te wonen, maar om zo veel mogelijk geld te verdienen.
  • Prijzen worden omhooggestuwd, waardoor steeds minder mensen een betaalbare woning kunnen vinden.
  • Als we niet ingrijpen gaat de bubbel barsten. Met alle gevolgen van dien voor de economie, mensen met een hypotheek en de leefbaarheid in ons land.
  • Het is tijd voor gezonde volkshuisvesting. Want wonen is een recht voor iedereen.
  • Stel een maximumhuurprijs in voor ieder huis. Hierdoor wordt wonen weer betaalbaar en bevorderen we de doorstroming van de huidige sociale huur naar particuliere huur. Daardoor creëer je dus ook weer ruimte voor starters en mensen met lage inkomens.
  • Woningbouwcorporaties en coöperaties zijn de toekomst. Het uitkleden en afbreken van de solidariteit van woningbouwcorporaties moet stoppen.

Hoe maken we wonen weer betaalbaar?

Huizen zijn bedoeld om in te wonen, niet om winst mee te maken. We bevinden ons in de grootste woningcrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Er is een groot gebrek aan goede en betaalbare woningen, de huizenprijzen blijven stijgen en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn veel te lang. De stress bij huizenzoekers stijgt, en het aantal daklozen is in de afgelopen 10 jaar verdubbeld.

Hoe het zover heeft kunnen komen? Jesse legt het je uit in deze video.

Liever lezen? 👉 Eerlijk wonen

We wisten het al langer, maar tijdens de coronacrisis blijkt eens te meer hoe belangrijk het is om een dak boven je hoofd te hebben. Een veilige plek waar je je thuis voelt, met voldoende ruimte, groen in de buurt en buren die elkaar helpen als dat nodig is. Het is voor jong en oud het startpunt van een gezonde basis. Maar tijdens corona wordt ook opnieuw pijnlijk duidelijk hoeveel mensen niet over zo’n plek beschikken.

Nederland zit in een wooncrisis. Het kabinetsbeleid van de afgelopen jaren heeft vrij spel gegeven aan de markt en heeft de ongelijkheid in Nederland vergroot. De wachtlijsten voor een sociale huurwoning zijn enorm, waardoor starters en mensen met lage inkomens nauwelijks aan een woning kunnen komen. Tel daarbij op dat huurwoningen in de vrije sector voor veel mensen onbetaalbaar zijn. En je snapt dat de enorme stijging van de huizenprijzen ervoor zorgt dat veel gezinnen kansloos zijn op de ‘woningmarkt’. Het aantal daklozen is in tien jaar tijd verdubbeld. De welvaart van een land zie je niet af aan hoe de rijkste mensen leven, maar hoe de mensen die nauwelijks rond kunnen komen leven. De winnaars van dit alles zijn beleggers en speculanten die op grote schaal woningen opkopen en ze voor woekerprijzen in de markt zetten.

Voor GroenLinks zijn huizen bedoeld om in te wonen, niet om winst mee te maken. Iedereen heeft recht op een goede, betaalbare woning, wat je inkomen ook is. De wooncrisis vraagt om een radicale omslag. Volkshuisvesting 2.0!

Iedereen heeft recht op een goede en betaalbare woning

Groen dak met zonnepanelen

Begrens de huurprijzen

De vrijemarktwerking heeft de particuliere huur totaal in zijn greep. Verhuurders mogen nu zelf bepalen hoe hoog de huurprijs is, en zij maken gretig gebruik van de woningnood. De een zijn nood, is de ander zijn brood. GroenLinks vindt dat we de huur in de vrije sector moeten begrenzen middels het puntenstelsel dat al voor sociale huurwoningen (tot 752,33 euro) geldt. Zo worden huurprijzen van veel woningen honderden euro’s per maand lager.

Betaalbare koopwoningen

Door het begrenzen van huurprijzen maken huisjesmelkers minder winst. Daardoor wordt het opkopen van koopwoningen, om ze vervolgens te verhuren minder aantrekkelijk. En zo concurreren mensen die op zoek zijn naar een koophuis alleen met elkaar, in plaats van met beleggers en huisjesmelkers. De woningmarkt zoals het eigenlijk bedoeld was: eerlijk en rechtvaardig.

Bouwen waar nodig is

We kunnen de bouw van huizen niet laten instorten door de coronacrisis. Daarom komt er een noodfonds en budget voor woningbouwcorporaties, waarmee ze betaalbare en duurzame huizen kunnen bouwen. Ook voeren we bij nieuwbouw een woonplicht in: je mag een nieuwbouwwoning alleen kopen als je er zelf in gaat wonen.

Eerlijk wonen voor iedereen

Bij het vinden van een huis mag je achternaam geen rol spelen in de kans die je maakt. Woningen van particuliere verhuurders worden voortaan via een objectief systeem toegewezen. Daarnaast moet er een meldplicht komen van discriminatie voor verhuurders. Dat dit nu nog niet keihard wordt aangepakt, is te pijnlijk voor woorden.

Lokale woonsuccessen

De afgelopen jaren zijn er succesvolle plannen gerealiseerd waarmee we de wooncrisis tegengaan en energiearmoede duurzaam aanpakken. Want we hebben allemaal recht op een fijn huis om in te wonen.

Zo wordt er in Maastricht en ook in andere plaatsen waar GroenLinks mee bestuurt, een zelfbewoningsplicht ingevoerd. En er wordt op veel plaatsen bestaande bouw, zoals kantoren en winkels, omgebouwd tot appartementen en sociale huurwoningen.

wonen

Voor ons is de keuze duidelijk

Voor jou ook?

Meld je aan als vrijwilliger en word deel van onze beweging. 💪

Ook interessant

Een koppel staat samen achter hun raam, het is donker buiten en binnen brand warm licht
Wonen

Hoe maken we wonen weer betaalbaar?

Door de coronacrisis blijkt weer: een goed thuis is onmisbaar. En toch kampt ons land als gevolg van politieke keuzes met een wooncrisis.

Lees meer
Vrouw op balkon van een woning
Nieuws Wonen

GroenLinks komt met voorstellen om doorgeslagen woningmarkt drastisch te hervormen

De woningmarkt is failliet. Verhuurders maken miljoenenwinsten, terwijl de huurprijzen door het plafond gaan.

05 feb 2022

Lees meer
Woonprotest
Nieuws Wonen

Het Woonprotest - Jesse Klaver

Het is duidelijk: we zitten in een enorme wooncrisis. Veel te lang zijn woningen behandeld als beleggingsproduct, om winst mee te maken.

02 sep 2021

Lees meer
wonen
Nieuws Europa

Europarlementariërs en burgemeesters willen een Europees doel om dakloosheid te beëindigen

Kim van Sparrentak roept samen met 125 Europarlementariërs en Europese burgemeesters -van Athene tot Zagreb- in een brief de Europese leiders op om dakloosheid...

23 apr 2021

Lees meer
ouderen zorgen samen mantelzorg eenzaam.jpeg
Nieuws Zorg

'Woonplek van bewoners zorginstelling moet beter beschermd'

De Tweede Kamer wil betere woonbescherming voor bewoners van zorginstellingen. De Kamer stemde zojuist unaniem voor het voorstel van GroenLinks om te...

08 jun 2021

Lees meer
wonen
Nieuws Wonen

GroenLinks, PvdA en SP: Vijf plannen om de wooncrisis aan te pakken

GroenLinks, PvdA en SP zien dat steeds minder mensen een goede, betaalbare woning kunnen vinden en komen daarom nu met een gezamenlijk pakket aan maatregelen...

03 jun 2021

Lees meer
Wonen
Nieuws Huurwoningen

GroenLinks dient initiatiefwet huurplafond in

Vrijwel ieder huurhuis krijgt een huurplafond: een maximumbedrag aan huur dat voor die woning gevraagd mag worden. Een wetsvoorstel dat dit regelt is vandaag...

10 mrt 2021

Lees meer
Vrouw op balkon van een woning
Nieuws Eu

Europees Parlement wil Europese woningcrisis ambitieus bestrijden

Europarlementariër Kim van Sparrentak kreeg zojuist steun van het Europees Parlement voor haar rapport over huisvesting.

21 jan 2021

Lees meer
GroenLinks Noordwijk verkiezingen
Nieuws Wonen

450 miljoen voor Volkshuisvestingsfonds

Vandaag stemde een Kamermeerderheid voor het amendement van Paul Smeulders (GroenLinks) en Henk Nijboer (PvdA) om een Volkshuisvestingsfonds van 450 miljoen...

09 dec 2020

Lees meer
Wonen
Nieuws Wonen

Schaf tijdelijke huurcontracten af

De prijzen van huurwoningen stijgen veel te hard en raken voor veel mensen onbetaalbaar. Dat komt omdat veel huisbazen werken met tijdelijke huurcontracten...

02 dec 2020

Lees meer
Wonen
Nieuws Wonen

“Laat borg niet in zakken malafide verhuurders verdwijnen”

Zorg dat huurders na afloop van hun huurcontract hun borg weer netjes teruggestort krijgen. En voorkom dat ze slachtoffer worden van malafide verhuurders die de...

16 nov 2020

Lees meer
eerlijkwonen.png
Nieuws Wonen

Nieuwe wet zorgt voor eerlijke huurprijzen

De initiatiefwet zorgt ervoor dat voor bijna alle woningen een beoordeling van de huurprijs komt op basis van een puntensysteem.

21 jun 2020

Lees meer