Ouderenzorg
Iedereen moet zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. In de vertrouwde buurt met vrienden en familie dichtbij. Maar op het moment dat de zorg te zwaar wordt, dan zal er ook een verpleeghuisplek beschikbaar moeten zijn. En dat is er nu onvoldoende. En dit kabinet lost dat probleem niet op.
Er staan tienduizenden ouderen op een wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis. Dat zijn allemaal ouderen die zoveel zorg nodig hebben, dat het thuis niet meer gaat. Doordat zij niet naar het verpleeghuis kunnen loopt de zorg ook op andere plekken vast. Want deze ouderen worden dan verzorgd door de overbelaste huisarts, de overbelaste wijkverpleegkundige en de overbelaste mantelzorger.
De problemen zijn enorm. En met de toenemende vergrijzing zullen de problemen alleen maar groter worden. Maar er is een alternatief. De problemen kunnen worden opgelost.
Dat begint bij investeren in meer verpleeghuisplekken. Zodat alle ouderen, als het nodig is, een plek kunnen krijgen in het verpleeghuis. Waar voldoende verpleegkundigen werken om iedereen 24 uur per dag de zorg te geven die nodig is.
Daarnaast zullen er meer geschikte woningen voor ouderen moeten worden bijgebouwd. Vaak wonen zij in te grote ééngezinswoningen, die helemaal niet meer geschikt voor hun. Te steile trappen in buurten waar de sociale voorzieningen ver weg zijn, zorgen voor meer ongelukken en meer eenzaamheid dan nodig is. Daarom moeten er ook voldoende geclusterde woonvormen en nul-tredenwoningen worden bijgebouwd. Alleen dan is ook echt een thuis voor alle ouderen die thuis blijven wonen.
Tot slot zullen we ook meer voor elkaar moeten zorgen. De gemeenschapszin is langzaam verdwenen uit Nederland. Maar als we goede zorg voor ouderen willen, zullen we meer samen moeten gaan doen. Dat kan door meer mensen te verleiden vrijwilligerswerk te doen. En door volwaardig betaald mantelzorgverlof mogelijk te maken.