GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout: “Het afgelopen jaar zagen we hoe kwetsbaar en slecht voorbereid de Europese Unie was voor een ramp van deze omvang. Daadkrachtiger Europees optreden en meer strategisch nadenken over zelfvoorziening is cruciaal om dit in volgende crises beter te doen. Helaas laat de Commissie te weinig zelfreflectie zien als het aankomt op de rol die de EU met jaren van streng begrotingsbeleid heeft gespeeld in het verwaarlozen van investeringen in nationale gezondheidszorg. Ook het verminderen van het risico op nieuwe zoönosen en de rol van het EU-landbouwbeleid daarin ontbreekt in deze evaluatie”, aldus Eickhout.

Verder mist GroenLinks zelfreflectie van de Europese Commissie op de positie van de farmaceutische industrie en sommige perverse gevolgen van de manier waarop publiek-private samenwerking wordt vormgegeven. Kim van Sparrentak, Europarlementariër voor GroenLinks: “Een noodzakelijke discussie over de machtspositie van een handvol farmabedrijven ontbreekt volledig. Het publieke belang moet tijdens een gezondheidscrisis altijd voorrang hebben en mag niet worden gedicteerd door een paar bedrijven. Het gebrek aan transparantie van contracten met farmaceuten en de scheve verhouding tussen publieke risico’s en private winsten kan niet ontbreken in een eerlijke evaluatie van het afgelopen crisisjaar.”

GroenLinks is tenslotte zeer verbaasd over de zelffelicitaties van de Europese Commissie waar het gaat om de mondiale beschikbaarheid van vaccins. “De EU mag dan vaccins exporteren en doneren, maar liefdadigheid is niet genoeg om de hele wereld te vaccineren. We moeten zorgen voor een fundamentele versterking van de positie van ontwikkelingslanden bij een wereldwijde gezondheidscrisis.”, besluit Van Sparrentak.