De huidige wetgeving voor luchtkwaliteit in Europa is ruim vijftien jaar oud en niet meer in lijn met de huidige kennis over de impact op de gezondheid en nieuwe technische oplossingen. Eickhout: "Niet alleen het niveau van de normen is van belang, maar ook of de doelen handhaafbaar zijn, overheden verantwoording afleggen en of nieuwe gevaarlijke stoffen worden geadresseerd. Op al die vlakken is de huidige wetgeving aangescherpt, zodat landen niet langer weg kunnen komen met slap beleid.” 

Hoewel het compromis een verbetering is ten opzichte van de huidige situatie, werd een belangrijke inzet van het parlement op de lange baan geschoven. Eickhout: “Wij wilden dat het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie gevolgd wordt bij het vaststellen van de normen, maar dat was onbespreekbaar voor de EU-landen, die vaak nu al niet streng genoeg optreden. Als we de gezondheid van Europeanen serieus nemen moet de aanpak van EU-landen echt veel steviger worden.” 

Nu het parlement de deal heeft goedgekeurd, moeten ook de EU-ministers nog instemmen. Naar verwachting is er voldoende steun voor de wet.