Eickhout vervolgt: "Er worden geen prioriteiten gesteld en bovendien wordt niks gedaan aan de echte uitdagingen van de Europese industrie: een gebrek aan Europese coördinatie, een investeringstekort en vraag naar duurzame producten. De volgende Commissie en het Parlement moeten komen met een Groene Industriedeal die deze problemen gaat aanpakken.”"

De Net Zero Industry Act heeft als doel om de productie van strategische sectoren naar Europa te halen en moet vooral de vergunningverlening in die sectoren versnellen voor projecten van strategisch belang. EU-landen krijgen zelf veel ruimte om daar invulling aan te geven. Eickhout: “Het idee dat we als Europa veel meer samen moeten werken om strategische sectoren zoals wind, batterijen of warmtepompen hier te behouden en versterken kan ik alleen maar onderstrepen. Onder druk van nationale overheden, lobbyisten en rechtse politici is de wet nu echter zo ver opgerekt, dat zo’n beetje alle projecten kunnen worden aangemerkt als van strategisch belang. Europa bedrijft hiermee geen industriepolitiek, maar zegt in feite tegen EU-landen: succes met jullie transitie”.

De Net Zero Industry Act werd gelanceerd als antwoord op de Inflation Reduction Act van de VS, waar honderden miljarden euro’s beschikbaar worden gesteld voor investeringen in groene technologie. Eickhout: “Elke specialist, elk nieuw adviesrapport zegt dat Europa een investeringsprobleem heeft. We lopen simpelweg enorm achter op de VS en China. Grote landen in Europa geven wel steeds meer subsidies, maar die race speelt landen tegen elkaar uit en zet de interne markt onder druk. Met deze wet investeert Europa geen euro extra in groene technologie; dat kan niet ons antwoord zijn. De regeringsleiders, inclusief die in Nederland, moeten echt wakker worden: we hebben een nieuw Europees investeringsfonds nodig voor de vergroening van onze economie.”

Nu de wet een meerderheid heeft gevonden in het Parlement zal deze binnenkort alleen nog maar door ministers goedgekeurd moeten worden. Dat lijkt een formaliteit. Het betekent echter niet dat dit thema van de agenda is. Eickhout: “Industriebeleid staat hoog op de agenda in Brussel en wordt waarschijnlijk een van de hoekstenen in de agenda van de nieuwe Commissie. De vraag is, echter, of deze wet een oefening wordt in het schrappen van regels, of het écht helpen van de industrie bij het oplossen van problemen We hebben wat te kiezen bij de verkiezingen!”