Mauritanië is een vertrekpunt voor vluchtelingen en migranten om via de Canarische eilanden in de EU asiel aan te vragen. Hoewel het land het VN-vluchtelingenverdrag heeft ondertekend, heeft het geen asielwetgeving en is het lastig voor asielzoekers om in het land bescherming te krijgen. De Mauritaanse grenspolitie zet mensen regelmatig zonder procedure uit naar Mali en Senegal, wat vaak gepaard gaat met geweld. Strik: "De Commissie wil Frontex-grenswachten een carte blanche geven. Ze krijgen in Mauritanië volledige immuniteit, mogen wapens dragen en geweld gebruiken, en komen te werken onder de instructies van de Mauritaanse grenswacht. Als we zien hoe Mauritanië nu omgaat met migranten lijkt mij het duidelijk: het is extreem onverstandig om Frontex zomaar naar Mauritanië te sturen. Frontex is verplicht het EU-recht en de mensenrechten te waarborgen, dus hen onder instructie te stellen van een land dat niet gebonden is aan het EU-recht en in de praktijk de mensenrechten systematisch schendt, is vragen om problemen.”
Strik bezocht het land in februari om de mensenrechtensituatie te onderzoeken. Volgens Strik kan de Frontex-overeenkomst met Mauritanië niet los gezien worden van de bredere trend om het EU-migratiebeleid af te schuiven naar landen buiten de EU: “De EU-landen proberen hun verantwoordelijkheid in toenemende mate af te ontlopen en af te kopen door middel van deals met twijfelachtige regimes en autocraten, met als doel mensen tegenhouden en terugsturen. Allemaal ten koste van mensen die op de vlucht zijn. Ik vrees dat dit een testcase is en dat de Commissie meer van dit soort overeenkomsten met andere landen in de koker heeft.”
Het rapport van Strik beveelt de Commissie en Frontex aan om een flink aantal zaken te verbeteren voordat het Europees Parlement het verdrag kan goedkeuren. Naar verwachting wordt het definitieve rapport van Strik in oktober aangenomen.