Daarom wil GroenLinks dat de zorgpremies via de belastingen worden betaald en het eigen risico wordt afgeschaft. Daarmee creëer je een zorgstelsel dat bovendien het verschil in gezondheid tussen lager en hoger opgeleiden verkleint. Daarvoor is meer nadruk nodig op het voorkomen van ziekten. Want voorkomen is beter dan genezen. 

Polissen gericht op kwaliteit

GroenLinks wil dat polissen zich onderscheiden op kwaliteit en niet op keuzevrijheid en betaalbaarheid. Daarom wil GroenLinks een einde aan de budgetpolis en collectieve polissen die geen betere kwaliteit van zorg bieden en waarvoor individueel verzekerden meer premie moeten betalen.

In ons concept-verkiezingsprogramma 2021-2025 staat het volgende:

We maken solidariteit weer de basis van onze zorg. Dat betekent dat we de kosten van de zorg eerlijk delen tussen mensen die gezond en ziek zijn. We bouwen daarom het eigen risico af en verlagen de zorgpremie fors. Hiermee maken we de zorgtoeslag overbodig. 

We schaffen de marktwerking in de zorg af. De zorgverzekeraars vormen we om tot publieke zorgfondsen. Samen met patiëntenorganisaties, zorgaanbieders en beroepsgroepen stellen zij voortaan in iedere regio één zorgplan met een regionaal zorgbudget op. Hierin staan afspraken over de organisatie en kwaliteit van de ouderenzorg, huisartsenzorg, wijkverpleging, GGZ-zorg en ziekenhuiszorg. Doordat zorgprofessionals niet meer te maken hebben met meerdere zorgverzekeraars, zijn zij veel minder tijd kwijt aan administratie.

Dit verkiezingsprogramma wordt op ons congres op 19 december 2020 vastgesteld. Lees hier het volledige concept-verkiezingsprogramma voor al onze plannen bij dit onderwerp.

Een man zorgt voor zijn oudere moeder thuis

Stop de marktwerking in de zorg.

Samen kunnen we dit veranderen: #FixDeZorg,

  • Van zorgverzekeraars naar Zorgfondsen
  • Hogere salarissen voor gewone zorgmedewerkers
  • Aanpakken machtige farmaceutische bedrijven


Doe mee. Teken de petitie: